Повітряні кулі для інтернету
21.02.2022
Назад

У 2013-му році Google започаткував масштабний проєкт, спрямований на поширення безперебійного інтернету по всій Землі. А провідну роль тут мали відігравати польоти на повітряній кулі. З допомогою численних стратостатів надійний зв’язок прагнули надати користувачам в усіх куточках планети.

Пріоритетний проєкт назвали Google Loon. Задіяні у ньому кулі  сягали у діаметрі 15 метрів і піднімалися приблизно на 20 кілометрів. На такій висоті повітряні потоки, як правило, передбачувані і не стають серйозною загрозою для стратостата. Як джерело живлення у проєкті Google Loon планували використовувати тільки сонячну енергію.

Кожну повітряну кулю оснащували радіопередавачем для «випромінювання» інтернету. Сферичні корпуси добре надавалися для підтримки зв’язку з іншими кулями-передавачами інтернету та зі звичайними станціями.

Згодом Loon вийшла з-під підпорядкування Google, ставши самостійною одиницею у складі Alphabet.

Не так давно уряд Кенії дозволив Loon розгортати мережу стратостатів і облаштовувати необхідну інфраструктуру. Таким чином місцева влада вирішила забезпечити усю країну безплатним високошвидкісним інтернетом та якісним мобільним зв’язком. До фінансування проєкту долучився також місцевий оператор зв’язку Telkom Kenya.

Функціонуватиме масштабна комунікаційна мережа, розгорнута на величезній території. Вона призначена не тільки для надання зв’язку та інтернету, але й для стабільної роботи відповідних служб під час можливих природних катаклізмів, катастроф чи воєн.

Площа покриття, яку забезпечує окремий політ на повітряній кулі, сягає приблизно 40 тисяч квадратних кілометрів. Варто зазначити, що стратостати Loon не роздають власний інтернет, а ретранслюють LTE-сигнал. Тож за наявності будь-якого джерела інтернету технологія, застосована у Loon, дозволяє забезпечити Wi-Fi на площі, яку покривають задіяні стратостати . Цю технологію вважають інструментом для покриття інтернетом усієї території Землі.

Про надійність Loon свідчить той факт, що один зі стратостатів побив світовий рекорд, провівши в польоті 223 дні.