З історії повітряних куль. Краків
17.02.2022
Назад


Одним із перших польських міст, де людей зацікавили польоти на повітряній кулі, став у 18-му столітті Краків. У 1784-му році професори Ян Яшкевіч, Ян Снядецкі, Ян Шастер і Францішек Шейдт провели там п’ять запусків «бальонів».

Перші експерименти з «міхурами повітря» відбулися 19-го, 21-го та 24-го лютого. Вони слугували підготовкою до головного, знаменитого краківського експерименту, що відбувся 1-го квітня.

Цього дня науковці наповнили оболонку нагрітим повітрям. Об’єм кулі становив 260 кубічних метрів. Вона була виготовлена з еластичного паперу і важила приблизно 60 кілограмів. О 7-ій годині ранку три гарматні постріли повідомили мешканцям Кракова, що випробування відбудеться о 10-ій годині, як і планували. На місце запуску повітряної кулі, до Ботанічного саду, допустили лише людей із запрошеннями та вхідними картками.

Спершу підпалили кілька пучків добре висушеної соломи, а потім купу сухих букових дров. Полум’я заввишки у кілька футів спрямували всередину оболонки. Процес підігріву тривав кілька хвилин. Коли ж куля стала вириватися з рук людей, які її притримували, надійшла команда відпустити «бальон» і він рушив догори з чималою швидкістю під захоплені вигуки глядачів.

Невдовзі після злету спеціальна команда, що перебувала неподалік, почала визначати висоту польоту за кутовими вимірами. З опублікованого звіту відомо, що апарат стартував о 10:17, через 27 секунд досягнув висоти 30 метрів, через 50 секунд – 60 метрів, а через 14 хвилин після запуску перебував на висоті 4000 метрів. Повітряну кулю було добре видно не лише з місця запуску, але і з віддалених районів Кракова. Приблизно о 10:37 аеростат почав знижуватися, а о 10:47 приземлився біля міських мурів – між Флоріанською брамою та Міколайською хвірткою.

А от наступна спроба краківських учених запустити повітряну кулю стала невдалою. Запущений 9-го липня апарат вибухнув під час польоту і згорів. Збій стався через обрив одного з канатів, яким прив’язали «бальон». Це спричинило відмову від повітряних експериментів на деякий час.